петък, 8 април 2011 г.

Хляб с босилек и сушени домати

                      

Не изглежда ли фантастично??? 

Необходими продукти:

За тестото:

1/2чаша топла вода
1/4 чаша захар
4 чаени лъжици суха мая
1 чаша топло нискомаслено мляко
1/3 чаша зехтин extra virgin
2 големи яйца (или 3 малки), леко разбити
2 чаени лъжички сол
6 чаши брашно, плюс допълнително за доомесване – ако е необходимо
 
За плънката:

1 чаша сушени домати, предварително накиснати в зехтин и добре отцедени
2-3 скилидки чесън, пресован
1 1/2 чаши настъргано предпочитано италианско сирене (или кашкавал)
2/3 чаша нарязан пресен босилек
1/4 чаша разтопено масло (или зехтин - аз ползвах зехтина, в който бях накиснала сушените домати), за намазване
1/2 чаша черни маслини 1/2 чаша зелени маслини

 
Начин на приготвяне:

В малка купа, добавяме топлата вода, захарта, 1/2 чаша брашно и маята. Разбърква ме и оставяме настрани да втаса за около 10 минути. В голяма купа или купата на стенд миксер добавяме топлото мляко, зехтина,  разбитите яйца и солта и разбъркваме с миксер на средна скорост, докато се смесят. Добавяме втасалата смес с маята и разбъркваме добре. Добавяме постепенно останалата част от брашното, докато се получи меко тесто. Размесваме с миксер и приставките за тесто около 7-8 минути,  докато тестото стане гладко и еластично.

Предварително загряваме фурната до около 50С и изключваме.

Изсипваме върху леко набрашнена равна повърхност и доомесваме ако е необходимо.

Прехвърляме тестото в голяма купа, намаслена с 2-3 с.л. зехтин и обръшаме - да се покрие с тънък слй зехтин от всички страни
Покриваме купата с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме в затоплената  до 50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна да втасва за около 15 минути, или докато удвои обема си.
Изсипваме втасалото тесто върху равна набрашне повърхност и размесваме около 3-4 минути.
Разделаяме на 2 равни части.Разточваме от едната част правоъгълна кора с приблизителни размери 40х60 см Намазваме с разтопеното масло или зехтин и поръсваме с половината от пресования чесън.Поръсваме с половината от сушените домати.Порусваме равномерно с половината от нарязания пресен босилек.
Поръсваме и с половината от настърганото италианско сирене (или кашкавала).
Навиваме по дължина на руло и добре прищипваме тестото.
Прехвърляме върху хартия за печене и с остър нож, или кухненска ножица, разрязваме по дължина почти до края рулото, някъде до половината в дълбочина (аз моето май-почти до края го разрязах).Оформяме като буквата S, оставяйки разрязана част отгоре.
Подпъхваме краищата на рулото под тестото - получава се нещо като 8-ца.


Повтаряме процедурата и с втората кора.

Прехвърляме с хартията за печене оформените хлебчета в подходящи тави, покриваме с памучна кърпа и оставяме в отново затоплена до 50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна да втасват за около 15 минути, или докато удвоят обема си. Изваждаме и загряваме фурната до 180С.
Печем в предварителнозагрята до 180С фурна около35-40 минути, като след 15-20 минута разместваме неколкократно местата на тавите (ако печем хляба едновременно) и покриваме с фолио или хартия за печене горната тава, да не се препича хлябът.
Изваждаме и оставяме и оставяме върху решетка да се охлади около 3-4 минути.
Предлагаме като топло предястие или след като е вече исзтинал - със супа като лек обяд или вечеря... Или просто му се наслаждаваме по всяко време :))

Най-пухкавият, ароматен и вкусен хляб, който освен това е и невероятно атрактивен на вид!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар