вторник, 10 май 2011 г.

Еклер торта - Yoli

Продукти за блата

1 яйце
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1 ч.л. настъргана лимонова кора
75 г течно масло


Продукти за крема

500 мл прясно мляко
2 жълтъка
8 с.л.захар
5 с.л.брашно
1 капсула ванилия с масло др.Йоткер
2 пакетчета желатин

100г черен шоколад
100г бял шоколад

1 ч.ч.течна сладкарска сметана

24 бр.малки еклера

Глазура

2 белтъка
100г захар
1 ванилия

Приготвяне

*  За блата разбийте яйцето със захарта и добавете млякото. Пресейте брашното с бакпулвера и ванилията и ги сипете при яйчната смес. Подправете с лимоновата кора и накрая налейте и маслото. Разбъркайте добре всичко. Сипете тестото в тортена форма,покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна.

*  За крема смесете захарта и брашното. Разредете с малко мляко и разбъркайте за да получите гладка каша. Сложете жълтъците,разбъркайте и доразредете с останалото мляко. Сварете гъст крем. Отнемете от огъня и сипете желатина. Не е нужно да го стопявате предварително,той ще се разтвори от горещия крем,но не забравяйте да бъркате  докато се стопи. Докато крема е горещ го разпределете в два отделни съда като в единия сипете 2/3 от него. В по-малката част крем сложете начупения черен шоколад. Бъркайте докато се стопи. В повечето крем сложете белия шоколад и отново бъркайте докато шоколада се стопи. Оставете кремовете да изстинат. Разбийте сметаната на сняг. 2/3 от нея сложете в белия крем,а останалата прибавете към тъмния. Разбийте добре двата крема поотделно с миксер на бързи обороти. Целта е да станат леки и пухкави,може да се поразредят от разбиването,но след това ще се стегнат от желатина.

*  Всеки има своя рецепта за еклери. Ако желаете можете да ползвате  тази ,която аз правя. Напълнете еклерите с тъмния шоколадов крем.

*  Сложете блата в равна тортена чиния и го стегнете отстрани с ринга от тортената форма. Ако желаете може леко да го сиропирате по ваш вкус. Намажете малко от светлия шоколадов крем. Ако ви е останал тъмен крем го разнесете на тънък пласт върху светлия за да се получи при разрязване  нещо като тъмна ивица. Подредете половината еклери и ги залейте с крема. Сложете тортата в хладилника за няколко часа за да се стегне добре желатина.

*  Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете захарта и ванилията като продължавате да разбивате докато получите твърди връхчета белтъчен крем.

*  Отстранете ринга от желираната торта като си помагате с нож. Наредете отгоре останалите еклери и ги покрийте с белтъчния крем. Ако желаете запечете за кратко тортата под загрят грил докато получите приятен загар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар