сряда, 6 април 2011 г.

Еклери

Тази рецепта е от леля ми Киче и няма грешка...SUPER

за еклерите:
1ч.ч. вода
1щипка сол
100 гр. олио или масло
4 яйца
1 1/2 ч.ч. брашно
за крема:
500-600 мл прясно мляко
1 1/2 ч.ч. захар
7-8 с.л.брашно(царевично нишесте)
1ч.л. масло
ванилиа

Водата олиото и солта се кипват на котлона  постепенно се добавя брашното като се бърка енергично с дървена лъжица докато не стане на топка и започне да се лепи по дъното.Маха се от котлона и се оставя да престои около час.През този час пригответе крема : мрлякото и захарта се слагат на котлона да кипнат добавясе брашното (предварително разбито на течна каша)като се бърка с тел енергично да не загори маха се от котлона и се добавя маслото-оставяме крема да изстине.
В сместа на еклерите се добавят 1 по 1 яйцата и се разбъркват на гладка смес.Със супена лъжица се оформят еклери върху тава застлана с пергаментова хартя.Пекат се в предварително загрята на 175ºС фурна до порозовяване.След като изстинат се пълнят с крема.Украсяват се пожелание с разстопен шоколад или карамел.

2 коментара: